Prešov sa ako jediná samospráva na Slovensku uchádza o prestížny titul IT PROJEKT 2013

02.08.2013 Prešov

Prešov sa ako jediná samospráva na Slovensku uchádza o prestížny titul!

Prešov, 1.8.2013 - Trinástka bude v prípade Prešova snáď šťastným číslom. V rámci trinásteho ročníka prestížneho udeľovania cien IT GALA 2013 je totiž v najužšom zozname nominovaných aj Mesto Prešov so svojou službou eGov, a tým sa ako jediná samospráva na Slovensku uchádza o významný titul IT PROJEKT 2013.

Tradícia udeľovania prestížnych cien IT OSOBNOSŤ, IT FIRMA, IT PRODUKT a IT PROJEKT roka pokračuje už trinásty rok. Jej cieľom je zhodnotiť odborné a manažérske úsilie osobností a firiem pôsobiacich v oblasti informačných technológií a telekomunikácií, oceniť najvýznamnejšie projekty, realizované v danom roku. „Tento rok pribudla nová kategória IT PRODUKT roka s cieľom vyzdvihnúť najinovatívnejšie pôvodné slovenské produkty,“ uviedol za organizátorov Martin Drobný. A práve v tejto kategórii „svieti“ medzi nominovanými ako jediná samospráva Mesto Prešov so svojou službou eGov.
„Uvedomujeme si svoju zodpovednosť voči občanom aj vo sfére komunikácie, transparentnosti a otvorenosti,“ uviedol primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý práve samosprávu považuje za priamu a najbližšiu formu demokracie k občanovi. „Aj tento projekt je jedným zo spôsobov, ako ukázať občanom mesta spôsob nakladania s mestským majetkom, spôsob riadenia mesta a vyjsť v ústrety v službách a informáciách nad rámec zákona,“ dodal k tejto mimoriadnej službe P. Hagyari.
„Hlavným cieľom projektu eGov - Otvorené mesto – projekt informovania obyvateľov mesta Prešova, je riadeným, automatizovaným a efektívnym spôsobom sprístupniť aktuálne údaje z vybraných agend pre verejnosť nad rámec zákona, teda okrem povinne zverejňovaných informácií,“ vysvetlila Mariana Hurná z oddelenia informatiky MsÚ v Prešove, koordinátorka tohto projektu. Ako ďalej zdôraznila, v takejto komplexnosti neposkytuje údaje zo svojich systémov žiadna inštitúcia verejnej správy.
Podľa slov M. Drobného zostavila odborná komisia aj tento rok širšiu nomináciu viac ako 200 osobností a firiem pôsobiacich v oblasti informačných technológií a telekomunikácií. „Na základe údajov z informačných dotazníkov porota hlasovaním zostavila užšie nominácie piatich osobností, piatich firiem, piatich produktov a piatich projektov bez určenia poradia, z ktorých neskôr vyberie držiteľov tohto prestížneho ocenenia na rok 2013,“ vysvetlil M. Drobný. Výsledky budú vyhlásené 3. októbra 2013 na slávnostnom podujatí IT GALA.
Prihlásené projekty hodnotila porota z pohľadu prínosu pre cieľovú skupinu, z hľadiska originálnosti riešenia, ako aj podľa referencií projektu. Základom hodnotenia boli výsledky dosiahnuté v roku 2012, porota však prihliadala aj na vývoj v širšom časovom horizonte. Produkty sa hodnotili z hľadiska inovatívnosti a originálnosti, dizajnu a úžitkových vlastností, ako aj prínosu pre cieľovú skupinu.
Služba eGov je jedinečná z hľadiska ľahkého prístupu k on-line informáciám z databáz mesta, bez nutnosti požiadania o poskytnutie informácie, výrazného šetrenia prostriedkov, času i ľudských zdrojov na poskytovanie informácií, ide o rýchly a efektívny nástroj pre získavanie informácií pre občanov/podnikateľov so vzťahom k mestu, s možnosťou vyhľadávania, triedenia, exportu a tlače, služba zahŕňa automatickú aktualizáciu údajov z vnútorného informačného systému mesta, bez potreby „ľudského“ zásahu, spätne sa tiež vracajú občanom užitočné informácie, ktoré pre výkon svojich samosprávnych agend úrad prvotne zbiera a spracúva, atď.
Služba eGov, ktorá už získala aj titul Zlatý ERB 2012 ako najlepšia elektronická služba samospráv, zaznamenala počas 2 (?) rokov svojho fungovania 33 000 návštev, 17 000 jedinečných návštevníkov z vyše 55 krajín sveta, 166 000 zobrazení stránok, priemerné trvanie návštevy 6 minút. K najviac navštevovaným stránkam patrí Zoznam daňových dlžníkov, Evidencia psov chovaných v meste, Ulice a adresy, Rozpočet, Dotácie, Prevádzky v meste, Demografia, Voľby.

(vkg)
 

Vyberte región

mark